КНИГА ЗА ГОСТИ

Моля оставете своите коментари, мнения, препоръки към екипа на Комплекс Елена, за което Ви благодарим предварително!
От менюто в дясно намерете подходящата Тема за коментар и напишете своето мнение в раздел коментари най-отдолу на всяка статия.



Село Баня, Разложко :: История и култура

Историческо и културно наследство на село Баня


Село Баня Разложко снимка
Село Баня е най - старото село в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките. Селото и околностите са осеяни с археoлогически находки. Запазени са няколко стари селски възрожденски къщи от типа разложко-чепинска къща, а също така близка разновидност на родопската къща. Паметник на културата са общо 11 стари къщи, древна 'Турска баня', както и старата 'Римска баня'.


Минерални извори в село Баня


В землището на Баня има 76 минерални извори с температура на водата 45° до 70°С , които са основен източник за плувни басейни и SPA процедури. Това в комбинация с всички други природни богатства, красивите изгледи към планините Пирин, Рила и Родопи, близоста до ски център Банско , обяснява целогодишният поток и туристически интерес. Село Баня се очертава като Топ СПА център на цялата Югозападна част на България.

1 коментар:

  1. Бих искал да науча нещо за сътбата на селото по време на въстанието от 1878 година!

    ОтговорИзтриване

Напишете своето впечатление по темата - коментар, мнение и т.н.
Ако нямате един от посочените профили, моля използвайте опцията 'анонимен', за да публикувате своят коментар. Пожелаваме ви успех!