КНИГА ЗА ГОСТИ

Моля оставете своите коментари, мнения, препоръки към екипа на Комплекс Елена, за което Ви благодарим предварително!
От менюто в дясно намерете подходящата Тема за коментар и напишете своето мнение в раздел коментари най-отдолу на всяка статия.



Развитие на туризма в Пиринския край

Възможности за развитие на туризма в Пиринския край и село Баня разложко


Колоездачен планински туризъм
Преди повече от 2000 години траките са нарекли приказната Пирин планина Орбелус (Снежна планина). По-късно славяните са й дали името на своя бог Перун.
Векове по-късно Пирин е обявен за Народен парк, и е включен в Списъка за защита на световното природно и културно наследство. Невероятните багри и живот на планината, съчетани с хилядолетното културно-историческо наследство са претворени във фолклора и традициите на будното население от Пиринския край. Тези забележителности в съчетание с 11-те природни резервати, планинските курорти и многобройните минерални извори, безспорно сочат възможностите на Пиринския Край за развитието му в посока на целогодишно туристическо предлагане, което през зимата да бъде съсредоточено в ски-курортите, а през лятото в областта на алтернативните форми селски екотуризъм и балнео лечение.

Територия на Пиринския край


В териториално отношение Пиринският туристически район обхваща Северен Пирин, Южна Рила, както и оградните им долини, като в Общи линии се побира в рамките на Благоевградска област. Той може да се раздели на два подрайона — Струмски и Местенски (последният включва Северен Пирин).

1 коментар:

  1. Не само Югозападна Българи, а въобще цялата ни страна има прекрасни условия за разитие на туризъм, ама защо ли не се получава.

    ОтговорИзтриване

Напишете своето впечатление по темата - коментар, мнение и т.н.
Ако нямате един от посочените профили, моля използвайте опцията 'анонимен', за да публикувате своят коментар. Пожелаваме ви успех!